Leerkracht

iDevice-pictogram Voorkennis

Dino's spreken de kinderen aan: ze weten reeds heel wat over deze giganten, want in elke boekenwinkel liggen er prachtig geïllustreerde boeken (soms aan een prikje) over dit geweldig tijdperk. Ook hebben veel kinderen de films van Jurassic Park gezien, of hebben ze de tekenfilms van Platvoetje thuis liggen. Zelfs de filmstudio van Disney kwam met een aardige film aanzetten: Dinosaur.

Toch is het noodzakelijk om een inleidende presentatie te geven rond de dino's. Kwestie van alles wat te plaatsen in het juiste tijdperk, in de juiste verhoudingen, want ze zitten nog met heel wat vragen. Je kan ze testen met vragen als: er bestonden nog geen mensen, hoe weten ze dit alles dan? Zouden er hier ook dino's in je tuin liggen?

Er zijn heel wat filmpjes te vinden op het internet, haal daar je voer en selecteer zorgvuldig, plaats de links in een voorstelling en je hebt gegarandeerd een aandachtig publiek.

Vertel hen dat zij ook zo'n voorstelling zullen moeten geven, vooraan in de klas...


iDevice-pictogram Gevalstudie = webquest = zoektocht op het web

Beste leerkracht,

dit is een webkwestie, ook webquest genaamd. Leerlingen staan bij deze werkvorm voor de uitdaging om zelfstandig een pak informatie te verzamelen, te verwerken en voor te stellen. En dit keurig afgebakend.

Een leuke manier om aan deze ICT-doelen tegemoet te komen:

De leerlingen kunnen met behulp van ICT voor hen bestemde digitale informatie opzoeken, verwerken en bewaren.
De leerlingen kunnen ICT gebruiken bij het voorstellen van informatie aan anderen.

Voorzie enkele weken tijd, gebruik wero-, taal- en knutsellessen zodat hun werk wat opschiet.

Wil je meer weten over webquests?
Neem hier een kijkje:
http://webquest.serveblog.net

 


Dinosauriërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Dinosauria ontstonden ongeveer 230 miljoen jaar geleden in het Trias. De eerste dinosauriër was een kleine tweevoetige vleeseter. Die was de directe voorouder van de twee hoofdgroepen waarin alle dinosauriërs onderverdeeld kunnen worden: de Saurischia en de Ornithischia. In deze beide groepen ontwikkelden zich al snel ook plantenetende soorten. De dinosauriërs werden dominant tegen het eind van het Trias, toen op het land de meeste andere grote dieren uitstierven. Tijdens het hierop volgende Jura en Krijt waren de dinosauriërs 140 miljoen jaar lang de heersende landdieren, vermoedelijk de grootste die ooit geleefd hebben. Duizenden soorten, vleeseters en planteneters, ontwikkelden zich in allerlei vormen, mede door het uit elkaar bewegen van de continenten. De zeereptielen uit die tijd en de pterosauriërs, vliegende reptielen, waren echter geen dinosauriërs. Op het eind van het Krijt, 65 miljoen jaar geleden, stierven de meeste dinosauriërs uit, wellicht door de inslag van een meteoriet. Nog levende dinosauriërs zijn de vogels.
In de volksmond wordt ieder groot prehistorisch reptiel (of ander uitgestorven dier) wel een "dinosaurus" genoemd. Wetenschappelijk gezien zijn echter bijvoorbeeld de vliegende pterosauriërs en de in zee levende ichthyosauriërs, plesiosauriërs en mosasauriërs géén dinosauriërs. Voor zover bekend, was geen enkele dinosauriër een echt zeedier. Er waren en zijn wel vliegende dinosauriërs, namelijk de vogels.

Evolutie

1rightarrow.png Zie Classificatie van de dinosauriërs en Lijst van dinosauriërs voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.
Schema van de evolutie van de belangrijkste groepen dinosauriërs.

Het "Uitsterven der Dinosauriërs"

Een meteorietinslag is tegenwoordig de populairste verklaring voor het uitsterven van alle dinosauriërs behalve de vogels
1rightarrow.png Zie Krijt-Paleogeengrens voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de grens van het Krijt (140 tot 65 miljoen jaar geleden) en het Tertiair (65 tot 2 miljoen jaar), de zogenaamde K-T-overgang, vond een massa-extinctie plaats: een massaal uitsterven, in dit geval van ongeveer de helft van de toen levende diersoorten. Vooral de grotere levensvormen werden zwaar getroffen; geen enkel echt landdier zwaarder dan vijf kilo overleefde. De meeste dinosauriërs — en diverse andere groepen, waaronder de ammonieten, de pterosauriërs en zeereptielen zoals de plesiosauriërs — verdwenen vrij abrupt van de aardbodem. Verreweg de meeste paleontologen nemen sinds het midden van de jaren tachtig aan dat vogels dinosauriërs zijn, in de zin dat zij afstammen van en daardoor behoren tot een groep dinosauriërs die theropoden wordt genoemd. Binnen deze gangbare interpretatie zijn de dinosauriërs dus niet als geheel uitgestorven.


In 1896 beelde Charles Knight de theropode Laelaps (tegenwoordig Dryptosaurus) nog uit als een zeer actief dier
In 1915 voldoet zijn "Brontosaurus" echter al aan het toekomstige stereotype beeld van dinosauriërs als slome moerasbewoners

Zie ook

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons heeft meer mediabestanden die bij dit onderwerp horen: Category:Dinosaur_images.

Externe links


Dit artikel valt onder de licentiebepalingen vanGNU Free Documentation License. Gebruikt materiaal vanartikel"Dinosauriërs".